Project omschrijving

Lucidity

Lucidity combineert een ‘Dream Diary’ en de ‘Reality Checker’ om het slaappatroon van de gebruiker te beïnvloeden. Op elk moment van de dag kun je opnames maken en terug luisteren met de ingebouwde recorder van de Dream Diary. Ook heeft deze een vervangbaar notitieblok. Hier kun je dromen uitschrijven en bijhouden hoe je je voelt. Het kan namelijk zijn dat dezelfde droom regelmatig terugkomt. Door het schrijven en teruglezen kunnen deze herkend worden.

De Reality Checker is een polsband die een paar keer per dag vibreert. Dit is het signaal om een reality check uit te voeren. Droom ik, of is dit echt? Ook tijdens je REM-slaap krijg je dit signaal. De combinatie van de Dream Diary en Reality Checker helpen je lucide te dromen. Samen helpen ze jouw nachtrust te verbeteren.

Lucidity is genomineerd en gekozen tot winnaar van de Propedeuse Golden Dot Awards 2018!

Bekijk hier onze website: Website
Bekijk hier de GDA 2018 Aftermovie: Video

Lucide Dromen

“Onrustige dromen of last van nachtmerries? Lucidity kan helpen. Leer dromen te sturen en bepaal zelf hoe de droom verloopt. Wees de baas over je dromen en versla elke nachtmerrie!”

Hoe werkt Lucidity?

Is het echt of is het een droom?

Een paar keer per dag wordt er een vibratie gegeven door de polsband, de Reality-Checker. Dit gebeurt om bewust te worden van de realiteit of een droom. Na de trilling is het de bedoeling naar je handen of een tekst te kijken. Wanneer dit wazig is of veranderd in een andere tekst betekent het dat je aan het dromen bent. Het regelmatig uitvoeren van reality-checks zal een automatisme worden. Het zal op een gegeven moment vanzelf in de droom gebeuren.

Krijg een signaal in je droom

De polsband kan aan de hartslag meten wanneer men zich bevindt in de REM- slaap, de droom fase. Er wordt via de polsband een lichte vibratie gegeven, zonder wakker te worden. Het herinnert aan de reality-checks van overdag. De uitvoering hiervan zorgt voor bewustwording van de droom. Nu is het moment dat je zelf de droom kan gaan leiden.

Spreek je droom in de Dream Diary

Tijdens het wakker worden is het belangrijk dromen te overdenken. Spreek deze in via de recorder van het de Dream Diary. Deze zal de dromen van een week onthouden. Luister de dromen terug wanneer het uitkomt en schrijf ze op in de Dreamdiary. Het is bewezen dat schrijven ervoor zorgt dat de hersenen het verhaal beter onthouden. Dromen onthouden is belangrijk om patronen te herkennen.

Patronen van dromen

Het kan zijn dat dezelfde droom regelmatig terugkomt. Door het schrijven en teruglezen van dromen kan dit herkend worden. Het is belangrijk na te denken over deze droom. Wat zou er gebeuren als deze droom bewust meegemaakt zou worden en de touwtjes in eigen handen had? Denk hierover na. Als de droom namelijk nog een keer voorkomt ben je hierop voorbereid.
Dankzij het patroon en samen met de Reality-Checker zullen dromen makkelijker te herkennen zijn. Nu kunnen dromen door jou geleid worden, je zelf de touwtjes in handen.

Ideation

In het begin heb wij een aantal schetsen gemaakt. In de eerste instantie zou het een product worden met een scherm erin gebouwd. Maar omdat dit uiteindelijk voor veel mensen onbetaalbaar zou zijn hebben wij dit op een andere manier opgelost, namelijk met een notitieblok!

Notitieblok

Het klinkt eenvoudig, maar soms hoeft het niet heel ingewikkeld te zijn om tot een oplossing te komen. Door onderzoek te doen kregen wij de inspiratie om een notitieblok te maken met vragen die aansluiten op je droom. Zo kan de gebruiker, zodra hij direct wakker wordt, makkelijk de droom noteren zonder hard bij na te hoeven denken. Dankzij het beantwoorden van de vragen en noteren van de droom ziet de gebruiker op een gegeven moment een patroon.

Eindproduct

Dit zijn productfoto’s van de Dream Diary en de Reality Checker.

Legenda

Hier zie je de werking van de Dream Diary en de Reality Checker. De Reality Checker geeft 3 verschillende statussen aan. Als het groen is betekent dat het volledig is opgeladen en je de Reality Checker kunt gebruiken. Wanneer de batterij bijna leeg raakt, veranderd de kleur naar rood. Tijdens het slapen houdt de gebruiker de Reality Checker om en zodra hij in REM-slaap zit, verandert de kleur naar blauw.

Testimonial

“Een bijzonder project, niet alleen door het conceptuele niveau (waar de meeste oplossingen habit-forming waren komt dit team met het tegenovergestelde, een product dat als het goed is zichzelf uiteindelijk overbodig maakt en de gebruiker ECHT helpt) maar ook door het niveau van uitwerking. Een prachtige conceptvideo, onepager en een fysiek prototype. Al het werk had door een tweedejaars team ingeleverd kunnen worden en dan was het nog steeds als van hoog niveau beschouwd. Zoals je merkt, niets dan lof van mij voor dit team.”

– K . Giuseppin